Holtab tillbaka i Nepal: ”Tillsammans med lokala krafter gör vi skillnad”
Under årets Holtabresa till Nepal var ett av målen att titta till två helt nya projekt. Det är barnen i det avlägsna och fattiga området Jajarkot som fått två skolor byggda efter en jordbävning.
– Tack vare våra insatser gör vi stor skillnad för människor. Det känns bra, säger Gordon Gunnarsson, teknisk chef på Holtab som var i Nepal för sjunde gången.
Syftet med Holtabs samhällsengagemang är att vara med och skapa en bättre och mer hållbar värld. Arbetet i Nepal sträcker sig tillbaka till 2007 och innefattar allt från elektrifiering till att bygga skolor.
I år var det fyra personer, Gordon Gunnarsson, Sandra Fridenborn, Sanna Moberg och Musse Saied, som åkte från Holtab. Med var även två medarbetare från ABB.
– Det var spännande att ABB ville följa med. De vill se hur vi jobbar i Nepal och har även varit med och delfinansierat skolorna i Jajarkot, säger Gordon.
Skolor byggda
Jajarkot ligger i nordvästra Nepal och regionen är fattig med eftersatt infrastruktur. Förra året förstördes tiotusentals hus, bland annat två skolor, efter en jordbävning.
Tack vare tips från Holtabs partner Build up Nepal beslutades det att hjälpa till med nya skolor. ABB och Holtab bidrog med vardera lika mycket pengar och tillsammans med andra finansiärers bidrag kunde två nya skolor med plats för 400 elever byggas.
– Det var utmanande att ta sig dit. Vägarna var extremt dåliga och avstånden var långa, vi tillbringade mycket tid i bil, säger Sandra Fridenborn, kommunikatör på Holtab, som var med i Nepal för första gången.
Väl på plats kunde Holtab konstatera att bygget av de nya skolorna gått bra och att de gör stor nytta för dem som bor i Jajarkot.
– Lärarna berättade hur mycket insatsen betyder för dem. Det känns väldigt meningsfullt att få se det och vi tror det blir fler projekt i området i framtiden, säger Sandra.
Lampor räddar
Under årets resa, som skedde under tre veckor i november, besöktes de byar som Holtab har projekt i. Allt från vattenkraftverk till sjukstugor inspekterades. I en by fungerar lampor styrda av ett skymningsrelä som skydd mot att vilda djur kommer till byn på natten och tar boskap.
Att Holtabs insatser blir lyckade hänger ihop med den långsiktiga inriktningen. Kontaktnätet på plats i Nepal är stort och underhålls.
– Vi tror på projekt där alla är delaktiga. Vi lyssnar på varandra och alla parter i projekten har lika stort värde. Vi samarbetar helt enkelt, säger Gordon.
Med många bybor har det blivit långa relationer.
– Människorna jag lärt känna är nästan som en andra familj. Man har sett deras barn växa upp, säger Gordon.
Stärker medarbetare
Förutom att hjälpa människor i Nepal innebär resorna dit att medarbetarna från Holtab blir sammansvetsade. Gruppen sätts ihop med olika kompetenser och de som åker arbetar ofta på olika avdelningar.
– Det blir stark laganda när vi är i Nepal, vi bor spartanskt i tält och möter många oförutsedda utmaningar som vi måste lösa tillsammans. Allt det tar vi med oss tillbaka och gör till en del av vardagen i Holtab, säger Gordon.
Holtab är ett värderingsstyrt bolag med mod och hjärta. De medarbetare som rest till Nepal får en ovärderlig inblick i hur stor skillnad Holtabs insatser gör för människorna som bor i byarna.
– Det uppstod en väldigt fin känsla när vi var i Nepal. Det känns fantastiskt att jag fått vara med och bidra, avslutar Sandra.
Exempel på Holtabs insatser:
Jyamrung:
Vattenkraftverk, som innan det nationella nätet var utbyggt, försåg 150 hushåll med elektricitet Byggnationer som gör två smedjor ljusare, rymligare och säkrare skola och sjukstuga har byggts
Ratomate:
Lampor som lyser upp på natten så att vilddjur håller sig borta
Jajarkot:
Två skolor har byggts efter jordbävningen, sammanlagt 400 elever har klassrum
Mahjigaun: Vattentankar med filter förser bybor med rent vatten, individer med särskilt behov får stöd