Julia gick elutbildning för kvinnor – "Jag tycker man ska ta chansen"
Julia Bång hade aldrig tänkt att hon skulle kunna jobba med el och teknik. Men när en vän tipsade om Holtabs och Monticos öppna hus, med information om en elutbildning för kvinnor, blev hon nyfiken.
– Jag gick dit och det kändes rätt direkt. Holtab verkade vara ett jättebra företag och jag tänkte att jag bara måste göra det här, säger Julia Bång, som idag är färdig elmontör, efter att ha jobbat många år i vården.
Strax därpå anmälde hon sig till utbildningen, som till stor del sker digitalt på distans. Deltagarna får instruktioner och information om vilken litteratur man behöver, sedan studerar man på egen hand. Varje delkurs avslutas med ett prov, som deltagarna gör på plats hos Montico.
– Jag gillade att man kunde lägga upp dagarna som man ville. Det var ovant i början, men jag fick tips kring studieteknik från en studievägledare, det var värdefullt. Det har varit riktigt roligt att plugga, jag har fått lösa kluriga uppgifter och hela tiden fått utmana mig själv, säger Julia.
Praktiska moment
En del i utbildningen är praktiska moment som sker hos Montico. Det kan till exempel handla om att dra el i en lägenhet, eller att löda. Deltagarna har också sex veckors praktik hos Holtab, uppdelat på två perioder.
– Jag lärde mig väldigt mycket under praktiken och vi fick också lära känna Holtab. Jag trivdes jättebra och under andra praktikperioden sökte jag ett jobb som låg ute på Holtabs hemsida. Det finns inga garantier att få jobb bara för man går utbildningen och jag sökte jobbet precis som alla andra, Men det var naturligtvis en stor fördel att Holtab lärt känna mig och sett vad jag går för.
Julia fick komma på intervju och en tid senare, när hon var nästan klar med utbildningen, skrev hon på sitt nya anställningskontrakt. Nu, knappt ett år efter att hon startade den första kursen, är hon färdig elmontör och har precis börjat jobba på Holtab i Tingsryd.
– Jag är väldigt taggad. Jag ser mest av allt fram emot att komma in i gänget, och att få utvecklas vidare. Jag uppskattar också arbetstiderna och att ha flextid. Inom vården var jag väldigt låst i och med att jag jobbade så oregelbundna tider, säger hon.
“Anmälde sonen till simskola”
– En av de första sakerna jag gjorde när jag fick jobbet var att anmäla min son till simskola. Vi har aldrig kunnat gå på sådana aktiviteter, som är på samma tid varje vecka, det känns härligt, fortsätter hon.
Till den som går och funderar på att byta bana, men tycker det känns läskigt att sätta sig i skolbänken, vill Julia Bång både lugna och uppmuntra.
– Det är inte ofta man får möjlighet att byta karriär. Det är en rolig utbildning som kan ge ett bra jobb, så jag tycker verkligen man ska ta chansen.