Vad gör en anbudsingenjör?
Holtab söker just nu en kreativ anbudsingenjör. En mångkonstnär som gillar att presentera kompletta el-lösningar till bästa pris.
– Kan du högspänningsel så sök! Det här är ett roligt jobb, säger Linus Olofsson som själv jobbade som anbudsingenjör tidigare.
Idag är Linus Olofsson ledare för den växande avdelningen Affärsstöd. Avdelningens uppgift är att ta emot potentiella kunduppdrag från försäljningsingenjörerna och omvandla dem till genomförbara och kostnadsberäknade anbud. Allt presenterat på ett sätt som kunden förstår och kan ta ställning till.
Kraftbolag
Det roligaste med att vara anbudsingenjör är att det är så kreativt, tycker Linus Olofsson.
– Du får ta fram en lösning tillsammans med andra. Och det är mycket ny teknik, för det händer mycket på elmarknaden. Utvecklingen går i en rasande fart, det tror jag vi alla känner.
Hans nya medarbetare kan komma från en roll som elkonstruktör, försäljningsingenjör eller projektledare inom el.
– Någon som är sugen på en bred roll med mycket kund- och leverantörskontakter och som gillar att diskutera tekniska lösningar, kan tolka kundens lösning och ta den vidare.
Mycket kontakter
Så här jobbade Linus Olofsson när han var anbudsingenjör:
– Man kontaktar kunden för att förstå behovet och reda ut detaljer, pratar med leverantörer och hittar bästa lösningen tillsammans med våra egna konstruktörer. Sedan räknar man fram ett pris på en komplett lösning, gör en ritning och skickar ett anbud som måste vara väldigt tydligt för kunden. Det kan tyckas vara en detalj men det är väldigt viktigt att kunden förstår. Uppdragen kommer från alla håll: Eldistribution, infrastruktur, förnybart och industri.
Elkompetens
Den viktigaste kompetensen hos anbudsingenjör är elkompetens.
– Det behövs djup och bred elkompetens och några års yrkeserfarenhet. När det gäller att räkna så kan man lära sig det. Du kommer få stöd att göra ett riktigt bra jobb, säger Linus Olofsson.
För att verkligen blomma ut i rollen gäller det att vara lyhörd och en god lyssnare. Nyfikenhet på den snabba teknikutvecklingen är också bra. Holtab är inte ett företag som sitter stilla i båten. Attityden är mer som Pippi Långstrumps: “Det här har vi inte gjort innan. Så det klarar vi nog!”
Omfattande CSR-arbete
Holtab samarbetar sedan många år med ett företag som heter Build up Nepal. Uppdragen består i att stötta elnätsutbyggnaden, bygga jordbävningssäkra hus och att medverka i lokala projekt för exempelvis rinnande vatten. Linus Olofsson har själv varit i Nepal för Holtabs räkning och ska åka dit en andra gång framöver.
– Jag har jobbat här i sex år. När jag började blev jag förvånad över hur starkt CSR-arbetet är.
Holtab samarbetar också med utbildningsorganisationen Montico, bedriver ett långsiktigt jämställdhetsarbete för elbranschen och har satt tuffa klimatmål.
Till sist Linus, varför vill man ha dig som ledare?
– Jag ser fram emot att utveckla den här sidan av Holtab tillsammans med mitt team och inte minst min nya medarbetare. Anbudsingenjören är en väldigt viktig roll för oss.
Fakta
Namn: Linus Olofsson, 35 år
Yrkesroll: Avdelningschef för Affärsstöd
Bor: Jämshög i Blekinge
Gjorde innan Holtab: Var driftsättningsingenjör med inriktning på framförallt gasturbiner på Siemens. På Holtab har Linus jobbat som projektledare och anbudsingenjör.
Läs mer
Denna artikel ingår i artikelserien #JobbapåHoltab – läs gärna fler artiklar här.